Šedý zákal
epivyziva.cz/
Zobrazeno: 330

Na stavbě a funkci očí se podílí 90 % genů v naší DNA, a proto jsou oči velice náchylné na negativní epigenetické změny – zvláště na ty, které obecně souvisí se stárnutím organismu. Příčinou postupného zakalování čočky je například zvýšená metylace skupiny genů s názvem Klotho, stejně jako snížená aktivita genů pro tvorbu krystalinů – průhledných proteinů, které tvoří 90 % hmoty čočky. Roli hraje i zhoršení antioxidační ochrany oka.
Kromě zvýšeného příjmu antioxidantů je třeba upravit životní styl – snížit konzumaci sacharidů, alkoholu, nasycených tuků a soli, omezit působení UV záření, nekouřit. Negativně působí i obezita a nerovnováha střevního mikrobiomu.
Vhodné byliny a živiny
0:00
/
0:00
Stárnutí je volba
Komentáře
Seznam zdrojů
Newsletter
PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE