Newsletter
PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE
Nejzásadnějším rizikovým faktorem je obezita, protože právě ta výrazně zvyšuje riziko zbývajících dvou problémů. Důvody jsou přitom dva:
Když se v těle nahromadí větší množství tukové tkáně, začnou do ní migrovat imunitní buňky. Důsledkem je zánět. Jeho intenzita sice není vysoká, jenže obézní člověk má tuk všude a pořád, takže zánětlivé procesy u něj probíhají dlouhodobě a v celém těle. To je stav, který zaprvé komplikuje všechny snahy zhubnout, zadruhé ale, a to je mnohem horší, zvyšuje riziko řady vážných onemocnění.
Velmi významné je to při ateroskleróze. Při ní totiž nejprve vzniká tzv. endoteliární dysfunkce (narušení funkce cévní stěny), v jejímž důsledku se rozvíjí zánět. Teprve poté zde může dojít k tvorbě aterosklerotických plátů a vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Zánětlivé procesy navíc hrají důležitou roli i při rozvoji diabetu.
Druhý výrazný důvod škodlivosti obezity spočívá v epigenetice. V těle obézních lidí se totiž ve srovnání se štíhlými mění intenzita biochemické reakce jménem metylace genů, která snižuje aktivitu řady důležitých genů v naší DNA, a některé z nich dokáže zcela vypnout. Právě odlišné vzorce metylace genů přitom výrazně zvyšují riziko jak srdečně cévních chorob, tak i cukrovky.
Není přitom třeba snižovat váhu nijak drasticky – podle výzkumů může výrazné zdravotní benefity přinést i ztráta pouhých 5 % hmotnosti.
K potlačení průběhu zánětlivých není potřeba jen zhubnout, výrazně podpořit je můžeme i úpravou stravy. Důležité je snížit příjem sacharidů – tím se mj. také podaří zmírnit inzulinovou rezistenci, která podporuje ukládání tuků a zvyšuje riziko obezity. Naopak je třeba do stravy přidat protizánětlivé složky, například ovoce a zeleninu, některé rostlinné oleje (např. olivový), a především zvýšit příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Pokud totiž v našem jídelníčku výrazně převažují omega-6 nenasycené mastné kyseliny nad omega-3, zintenzivňuje to průběh zánětlivých procesů.
Obezita negativně ovlivňuje průběh epigenetických procesů, ale platí to i naopak – pokud se nám podaří upravit epigenetické vzorce v těle, bude se nám i snáze hubnout. Zároveň je prokázáno, že změny v epigenetických vzorcích jsou i důležitým rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.
Pokud chceme podpořit pozitivní epigenetické procesy a zmírnit ty negativní, základem je zdravá strava, pravidelný pohyb, dostatek spánku a vyhýbání se stresu. Pomoci mohou i doplňky stravy s vysokým obsahem živin a bylin s epigenetickými účinky. Na následujících řádcích najdete ty, které mají prokázaný pozitivní vliv při obezitě, kardiovaskulárních chorobách i cukrovce zároveň.
Zkratka OPC se používá pro komplex tzv. oligomerních proantokyanidinů obsažený v extraktu z jader hroznového vína (z anglického oligomers procyinidins complex). Jde o látky s výraznými antioxidačními a protizánětlivými účinky.
Prostřednictvím regulace enzymu endoteliární NO syntáza pomáhá OPC snížit krevní tlak a zmírňuje tvorbu usazenin v cévách. Snižuje také dysfunkce mitochondrií v hnědé tukové tkáni, která obvykle vzniká v důsledku obezity a následně zásadním způsobem narušuje energetický metabolismus. Brání také přeměně testosteronu na estrogen, čímž rovněž zvyšuje spotřebu energie. A v neposlední řadě je vhodný i pro diabetiky – pomáhá totiž snížit inzulinovou rezistenci a hladinu cukru v krvi, což se projeví již po šesti týdnech užívání.
OPC tvoří harmonickou kombinaci například s resveratrolem, kvercetinem či omega-3.
Barvivo z kořene kurkumy působí protizánětlivě, omezuje tvorbu sklerotických plátů v cévách, zlepšuje funkci beta-buněk produkujících inzulin a brání jejich zničení, snižuje inzulinovou rezistenci a ovlivňuje funkci řady genů zodpovědných za energetický metabolismus a ukládání tuků.
Kombinovat ho můžeme například s kvercetinem nebo omega-3.
Látka ze skupiny flavonoidů pomáhá regulovat hladinu LDL cholesterolu, brání jeho oxidaci vlivem volných radikálů a snižuje krevní tlak. Dále omezuje množení tukových buněk, snižuje míru jejich variability a ovlivňuje také jejich apoptózu (tj. programovanou buněčnou smrt).
Dokáže také omezit vstřebávání mastných kyselin, cholesterolu a glukózy z trávicího traktu, takže ve výsledku přijmeme o něco méně energie, než daná potravina ve skutečnosti obsahuje. Užitečný může být i pro diabetiky, protože účinně snižuje hladinu glukózy i inzulinovou rezistenci, a to zaprvé potlačením funkce látek zajišťující transport glukózy z tenkého střeva a za druhé podporou tvorby enzymu AMPK.
Můžeme jej kombinovat například s kurkuminem nebo EGCG.
Epigalokatechin galát je obsažen především v zeleném čaji. Pozitivně ovlivňuje proliferaci (tj. rychlé množení) buněk, z nichž vzniká tuková tkáň, rychlost tvorby tuků z přijaté energie (tzv. lipogenezi) a ochotu těla využívat tukové zásoby jako zdroj energie. Ovlivňuje i chuť k jídlu. Má výrazný protizánětlivý efekt, snižuje cholesterol v krvi i riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Jde o látku získávanou především ze sójových bobů. Má protizánětlivé a antioxidační účinky, výrazně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění i diabetu a podporuje hubnutí. Protože jde o fytoestrogen, působí zvláště efektivně u žen v období menopauzy a po ní.
PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE
Cookie | Délka | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 měsíců | Tento soubor cookie je nastaven pluginem GDPR Cookie Consent. Soubor cookie se používá k uložení souhlasu uživatele s používáním souborů cookie v kategorii „Analytika“. |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 měsíců | Soubor cookie je nastaven na základě souhlasu s cookie GDPR k zaznamenání souhlasu uživatele pro soubory cookie v kategorii „Funkční“. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 měsíců | Tento soubor cookie je nastaven pluginem GDPR Cookie Consent. Cookies slouží k uložení souhlasu uživatele s cookies v kategorii „Nezbytné“. |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 měsíců | Tento soubor cookie je nastaven pluginem GDPR Cookie Consent. Cookie se používá k uložení souhlasu uživatele s cookies v kategorii „Jiné. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 měsíců | Tento soubor cookie je nastaven pluginem GDPR Cookie Consent. Cookie se používá k uložení souhlasu uživatele s cookies v kategorii „Výkon“. |
elementor | nikdy | Tento soubor cookie používá téma WordPress webu. Umožňuje vlastníkovi webu implementovat nebo měnit obsah webu v reálném čase. |
viewed_cookie_policy | 11 měsíců | Soubor cookie je nastaven pluginem GDPR Cookie Consent a používá se k uložení, zda uživatel souhlasil nebo nesouhlasil s používáním souborů cookie. Neukládá žádné osobní údaje. |
Cookie | Délka | Popis |
---|---|---|
sb | 2 roky | Tento soubor cookie používá Facebook ke kontrole svých funkcí, shromažďování jazykových nastavení a sdílení stránek. |
Cookie | Délka | Popis |
---|---|---|
_ga | 2 roky | Soubor _ga cookie, nainstalovaný službou Google Analytics, vypočítává údaje o návštěvnících, relacích a kampaních a také sleduje využití webu pro analytický přehled webu. Soubor cookie ukládá informace anonymně a přiřazuje náhodně vygenerované číslo k rozpoznání unikátních návštěvníků. |
_gat_gtag_UA_71041054_1 | 1 minuta | Nastaveno Googlem k rozlišení uživatelů. |
_gid | 1 den | Soubor cookie _gid nainstalovaný službou Google Analytics ukládá informace o tom, jak návštěvníci používají webovou stránku, a zároveň vytváří analytickou zprávu o výkonu webu. Některá data, která jsou shromažďována, zahrnují počet návštěvníků, jejich zdroj a stránky, které anonymně navštěvují. |
Cookie | Délka | Popis |
---|---|---|
fr | 3 měsíce | Facebook nastavuje tento soubor cookie tak, aby uživatelům zobrazoval relevantní reklamy sledováním chování uživatelů na webu, na stránkách, které mají Facebook pixel nebo sociální plugin Facebooku. |
_fbp | 3 měsíce | Tento soubor cookie je nastaven společností Facebook, aby po návštěvě webové stránky zobrazoval reklamy na Facebooku nebo na digitální platformě založené na reklamě na Facebooku. |
Cookie | Délka | Popis |
---|---|---|
pvc_visits[0] | 1 minuta | Tento soubor cookie vytváří počítadlo po zhlédnutí. Tento soubor cookie se používá k počítání počtu návštěv příspěvku. Pomáhá také zabránit opakovanému zobrazení příspěvku návštěvníkem. |