Granátové jablko

epivyziva.cz/
pomegranate-open-196800_1920

Marhaník granátový, Punica granatum

Popis

Granátové jablko je menší opadavý strom (obvykle nepřesahuje 3 m). Roste zejména v subtropickém pásmu, lze jej ale pěstovat i v našich podmínkách. Plody mají v průměru asi 12 cm a netypický šestiúhelníkový průřez. Na jejich povrchu je tuhá slupka a uvnitř několik stovek semínek obalených chutnou dužinou červené barvy.

Historie

Granátové jablko patří mezi nejstarší konzumované druhy ovoce. Pochází pravděpodobně z oblasti dnešního Turecka a Íránu, několik tisíc let je pěstováno zejména ve Středomoří, na Blízkém východě a jižní Asii.

Granátové jablko mělo v řadě kultur symbolický význam. Ve starověkých mytologiích bylo často atributem bohů či symbolem plodnosti a blahobytu. Rajské jablko coby křesťanský symbol prvotního hříchu, bývá často zobrazováno právě jako granátové jablko, které je však i zároveň symbolem vzkříšení Krista.

Poměrně dlouho známé jsou i léčivé účinky tohoto plodu. Hojně jej využívá tradiční čínská medicína i její indická sestřička Ájurvéda, a to například k léčbě zažívacích potíží, zpomalení stárnutí, podpoře funkce ledvin, srdce a nervové soustavy, hubení střevních parazitů či léčbě zánětů, v mnoha kulturách jde také o oblíbené afrodiziakum.

Účinné látky

Granátové jablko a šťáva z něj obsahují celou řadu látek s pozitivními účinky na organismus. Najdeme zde vitaminy (C, sk. B, beta-karoten), minerály (vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík) či aminokyseliny. Důležitý je i komplex látek z rodiny polyfenolů, které společně představují jeden z nejsilnějších přírodních antioxidačních komplexů.

Možná nejdůležitější složkou je ovšem kyselina ellagová, která působí na principu epigenetických procesů – nedokáže sice měnit lidskou genetickou informaci, pomocí řady biochemických procesů (metylace genů, acetylace histonů či inhibice proteinového komplexu NF-KapaB, který kontroluje přepis DNA), může však ovlivnit, které z našich genů se nakonec uplatní a které nikoliv. Právě kyselina ellagová je pravděpodobně nejvíce zodpovědná za příznivé účinky granátového jablka v prevenci a léčbě nádorových a srdečně cévních onemocnění. Tuto látku pak doplňují ještě kyselina punicová a luteolin, které mají výrazné protirakovinné účinky.

Dalšími prospěšnými látkami jsou ellagitaniny, kvercetin a beta-sisterol.

K léčení se používá šťáva z plodů, olej ze semen nebo extrakt s vysokým podílem kyseliny ellagové.

Léčivé účinky

Srdečně cévní choroby

Granátové jablko je skvělým pomocníkem pro všechny, kdo trpí vysokým krevním tlakem. Patří totiž mezi nejúčinnější přírodní prostředky na podporu produkce oxidu dusnatého (více zde: https://www.epivyziva.cz/oxid-dusnaty-klic-ke-sportovni-vykonnosti-i-lepsi-erekci/). Jde o látku, která velmi účinně rozšiřuje a uvolňuje cévy, a platí to i pro cévy postižené aterosklerózou, což je právě při léčbě vysokého krevního tlaku velmi důležité. Cévy, uvnitř kterých se vytvořily aterosklerotické pláty, mají totiž zúžený průsvit a zároveň sníženou pružnost, takže je pro srdce mnohem náročnější do nich krev „protlačit“. Oxid dusnatý (NO) ale cévy pomůže rozšířit, což vede zaprvé k lepšímu prokrvení všech tkání v těle a zadruhé i k poklesu krevního tlaku. K poklesu tlaku navíc přispívá i ovlivnění produkce látky jménem angiotenzin. V jedné ze studií například došlo k významnému poklesu tlaku už po čtyřech týdnech každodenního užívání 100 m šťávy z granátového jablka. (28)

Granátové jablko přitom podporuje vznik NO hned několika cestami: Obsahuje dusičnany, z nich NO vzniká, zvyšuje tvorbu enzymu eNOS, který je pro průběh této reakce nezbytný, a navíc díky svému antioxidačnímu působení chrání vzniklý NO před oxidací volnými radikály. (10, 24, 25)

Mechanismů, kterými granátové jablko působí na zdraví srdce a cév, je ovšem více. Polyfenolické sloučeniny v něm obsažené například dokáží pomocí epigenetických mechanismů potlačovat chronické zánětlivé procesy a produkci škodlivých volných radikálů. Obojí přitom hraje velkou roli i v prevenci a léčbě nemocí srdce a cév.

Granátové jablko také patří mezi nejúčinnější přírodní prostředky snižující hladinu LDL cholesterolu v krvi. K výraznému poklesu hladiny této nebezpečné látky přitom v rámci jednoho výzkumu došlo už po 4 týdnech užívání 800 mg extraktu z granátového jablka denně. (28, 29). Navíc omezuje peroxidaci krevních lipidů a oxidaci LDL cholesterolu. (10, 11, 28).

Kromě toho může efektivně přispět přímo i k omezení již vzniklých aterosklerotických plaků v cévách, které jsou projevem aterosklerózy. V pokusech na myších například došlo po podávání šťávy z granátového jablka k redukci míry aterosklerotických plaků v cévách o 17 %. (13) U lidských pacientů s aterosklerózou, kteří užívali šťávu z granátového jablka denně po dobu tří let, pak došlo dokonce k úbytku aterosklerotických plátů o neuvěřitelných 30 %! (30)

Pozitivní vliv granátového jablka na srdce a cévy byl navíc zaznamenán i u pacientů s diabetem. (28)

Podpora tvorby testosteronu

Granátové jablko patří mezi nejúčinnější přírodní prostředky na podporu tvorby mužského pohlavního hormonu testosteronu. (17)

Poruchy erekce

Granátové jablko také dokáže velmi efektivně pomoci mužům s poruchami erekce. (26) Na tuto oblast totiž pozitivně působí hned dva z výše zmíněných mechanismů: zaprvé podpora tvorby testosteronu, který kromě erekce pozitivně ovlivní i chuť na sex, a za druhé rozšíření cév, které vede ke zlepšení prokrvení. Aby totiž došlo k erekci, musí se tkáně v penisu nalít velkým množstvím krve, a pokud je průtok krve zhoršen například aterosklerózou, je tento proces zákonitě narušen.

Dvojitě slepá studie, jíž se zúčastnilo 53 mužů se středně těžkou poruchou erekce, například prokázala účinnost každodenního popíjení džusu z granátového jablka. Po čtyřech týdnech došlo ke zlepšení schopnosti erekce u 79 % zúčastněných. Podobně funguje i extrakt z granátového jablka užívaný jako doplněk stravy.

Plodnost

Nejen s vylepšením tvorby testosteronu pak souvisí schopnost granátového jablka podporovat mužskou plodnost. Jeho užívání zlepšuje tvorbu spermii i jejich kvalitu, podporuje optimální buněčnou hustotu tkání varlat, v nichž se spermie tvoří, a navíc ji chrání před negativním působením některých toxinů z životního prostředí. (22, 23)

Podpůrný vliv ovšem může mít i na ženskou plodnost – některé z jeho účinných látek totiž pozitivně ovlivňují aktivitu dělohy. (39)

Prostata

Granátové jablko epigenetickou cestou snižuje aktivitu genu pro tvorbu „zákeřného“ enzymu 5-alfa reduktázy. Tento enzym totiž  katalyzuje přeměnu testosteron na dihydrotestosteron (DHT), který je hlavní příčinou zbytnění prostaty (a také mužského plešatění). Granátové jablko díky svému epigenetickému působení brzdí růst také nádorových buněk prostaty, a to včetně jejích velmi agresivních typů. (40, 41)

Protizánětlivé působení

Prakticky všechny potraviny s vysokým obsahem polyfenolů patří mezi silné protizánětlivé prostředky a platí to i pro granátové jablko. V něm navíc protizánětlivými účinky vynikají i obsažené ellagitaniny a kyselina elagová. Snižují totiž produkci celého spektra prozánětlivých látek, jako je například COX-2, prostaglandiny nebo interleukiny. (28)

Velmi efektivně dokáží tlumit i zánětlivé procesy v trávicím traktu, což je dobrá zpráva pro osoby trpící zánětlivými střevními onemocněními. (27) Protizánětlivý efekt se pozitivně projevuje i u artrózy a revmatoidní artritidy – u té se dokonce zdá, že může granátové jablko nejen působit preventivně proti jejímu vzniku, ale zároveň může snížit i závažnost již vzniklého onemocnění. (28, 32)

Sportovní výkonnost

Granátové jablko je velice vhodný doplňkem stravy pro sportovce, přičemž v této oblasti kombinuje hned několik pozitivních účinků. Velmi důležitá je zde jeho schopnost podporovat produkci oxidu dusnatého. Tím, že tato látka podporuje rozšíření cév, je zároveň schopná zajistit více krve pro pracující svaly, což se projeví zvýšením silové i vytrvalostní výkonnosti. Běžci, kteří 30 minut před zátěží dostávali extrakt z granátového jablka, například dosahovali lepších výsledků v testu běhu konstantní rychlostí do vyčerpání. (19)

Velmi důležitou roli hraje i schopnost granátového jablka podpořit tvorbu testosteronu, což se projeví nejen vyšším nárůstem síly, ale i rychlostí regenerace po zátěži. K rychlosti regenerace pak přispívá i jeho výrazné protizánětlivé působení (20, 21).

Nádorová onemocnění

Granátové jablko patří mezi potraviny s nejvýraznějším protinádorovým působením, za které vděčí hned několika mechanismům. Díky svému epigenetickému působení prokazatelně chrání DNA před destrukčními procesy. Ovlivňuje procesy proliferace (tj. rychlého nekontrolovaného množení buněk, které je pro nádorové buňky typické) a apoptózy čili programované buněčné smrti, což je proces, který bývá u nádorových buněk často narušen. Zdravá buňka totiž v okamžiku, kdy obdrží signály o tom, že její replikace probíhá příliš rychle, zahájí proces programované buněčné smrti. Nádorové buňky tuto schopnost ztrácejí, což umožňuje jejich nekontrolované množení. (5, 6) Kromě toho je nutné zmínit i silný antioxidační potenciál, tedy schopnost neutralizovat škodlivé volné radikály, která rovněž přispívá k ochraně buněk i jejich DNA. (1-3,28)

Důležitý je i tzv. antiangiogenní potenciál granátového jablka. (4) Dokáže totiž potlačovat tvorbu nových cév, které rozvíjející se nádor potřebuje pro svou výživu, takže nádorové buňky doslova vyhladoví. Brzdou rozvoje nádoru je navíc i protizánětlivé působení látek v granátovém jablku. Když se totiž z běžné buňky stane buňka maligní, což se v těle stává každou chvíli, představuje zánět mechanismus, který navozuje epigenetické změny umožňující další rozvoj nádoru. (7) Právě granátové jablko ovšem tento zánět tlumí a tím působí preventivně proti vzniku rakoviny. (8)

Prokázáno bylo například působení extraktů z granátového jablka proti rakovině prsu (6- 8,14), prostaty (9), kůže, tlustého střeva a plic. (14)

Obezita

Pokusy na myších ukázaly, že pokud jsou extrakty z granátového jablka s obsahem kyseliny ellagové podávány jedincům současně se stravou s vysokým podílem tuků, dojde k omezení vstřebávání tuků z trávicího traktu a tím i ke snížení celkového energetického příjmu. Kromě toho ovlivňuje i aktivitu enzymu lipázy produkovaného slinivkou břišní, jež má na starosti štěpení tuků. U myší, které dostávaly extrakt z granátového jablka, byl navíc zaznamenán celkový pokles chuti k jídlu a pokles hladiny krevní glukózy. (15)

V pokusech na myších byla navíc zaznamenán i pozitivní efekt granátového jablka na redukci váhy u jedinců trpících inzulinovou rezistencí, což je velice dobrá zpráva především pro diabetiky s nadváhou. (31)

Imunita a antimikrobiální působení

Rovněž pozitivní vliv granátového jablka na funkci imunitního systému má podstatu v epigenetickém působení. Pomocí mechanismů, jako je metylace genů, acetylace histonů a posttranskripční modulace microRNA totiž ovlivňuje procesy aktivace a diferenciace širokého spektra imunitních buněk. (16)

Granátové jablko navíc v řadě studií prokázalo i přímé antimikrobiální účinky. Efektivně ničí například kvasinky rodu Candida albicans, a dokonce je účinné i proti některým bakteriím, které získaly rezistenci vůči antibiotikům – například proti zlatému stafylokokovi či Esterichia Coli. (33-36) Některé studie navíc naznačují účinnost proti parazitům způsobujícím malárii. (28)

Duševní zdraví

Granátové jablko patří mezi potraviny, které dokáží pozitivně ovlivňovat míru stresu, zlepšovat emocionální zdraví a regulovat náladu. (12) Zvláště u mužů ve středním a starším věku hraje v této oblasti důležitou roli i schopnost granátového jablka podporovat tvorbu testosteronu, protože právě úbytek tvorby tohoto pohlavního hormonu může být jednou z příčin poruch nálad a depresí. (17)

Symptomy menopauzy

Z výše uvedeného by se sice mohlo zdát, že je granátové jablko vhodné zejména pro muže, ale není tomu tak. Zároveň je totiž překvapivě účinné i při snaze o zmírnění nepříjemných symptomů menopauzy, ať už jde o zvýšení rizika osteoporózy nebo poruchy nálad. (18) 12týdenní užívání oleje ze semen také u žen v menopauze výrazně snížilo výskyt poruch spánku. (42)

Zdraví ústní dutiny

Hned několik studií prokázalo schopnost granátového jablka výrazně snižovat výskyt mikroorganismů vytvářejících zubní plak. V tomto případě je ale třeba, aby účinné látky přišly do styku přímo s ústní dutinou. Je tedy možné například šťávu chvíli před polknutím poválet v ústech, v případě užívání extraktu je vhodné jej vysypat z kapsle, rozmíchat ve vodě a opět jím před polknutím vypláchnout ústní dutinu. (37, 38)

Granátové jablko navíc prokázalo účinnost i vůči zánětům dásní. (42)

Diabetes

Každodenní konzumace šťávy z granátového jablka v množství 1,5 ml na kilogram tělesné váhy vedla u diabetiků ke snížení hladiny krevního cukru. (42)

Užívání a kontraindikace

Běžně doporučovaná denní dávka extraktu z granátového jablka je 300-500 mg, často jsou však užívány i dávky vyšší.

Granátové jablko je v podobě plodů, šťávy i extraktu považováno za bezpečné, a to i v poměrně vysokých dávkách. Například v rámci studie, v níž obézní jedinci užívali po 28 dní 1420 mg extraktu, nebyly u nikoho z účastníků zaznamenány ani žádné vedlejší účinky, ani žádné negativní změny v krvi či moči. (28, 43) Opatrnost je ale doporučována u osob, které užívají léky na ředění krve, například Warfarin. Může také ovlivnit vstřebávání a metabolismus tolbutamidu a carbamazepinu. (28) Není také vhodné pro osoby s velmi nízkým krevním tlakem, protože by mohlo dojít k jeho dalšímu snížení, a nedoporučuje se ani jeho užívání dva týdny před chirurgickými zákroky a dva týdny po nich kvůli riziku zvýšeného krvácení. (42)

Granátové jablko se obvykle užívá samostatně, možné jsou ale i některé jeho kombinace s jinými doplňky stravy. Například kombinace s kvercetinem je vhodná na podporu hubnutí či protinádorové prevence, kombinace s kurkuminem zase prospěje diabetikům, mužům s hyperplasií prostaty či sportovcům.

0:00 / 0:00
Stárnutí je volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Dikmen M, Ozturk N, Ozturk Y. The antioxidant potency ofPunica granatumL. Fruit peel reduces cell proliferation and induces apoptosis on breast cancer. J Med Food. 2011 Dec;14(12):1638-46.
  2. Grossmann ME, Mizuno NK, Schuster T, Cleary MP. Punicic acid is an omega-5 fatty acid capable of inhibiting breast cancer proliferation.Int J Oncol.2010 Feb;36(2):421-6.
  3. Joseph MM, Aravind SR, Varghese S, Mini S, Sreelekha TT. Evaluation of antioxidant, antitumor and immunomodulatory properties of polysaccharide isolated from fruit rind of Punica granatum.Mol Med Report.2012 Feb;5(2):489-96.
  4. Toi M, Bando H, Ramachandran C, et al. Preliminary studies on the anti-angiogenic potential of pomegranate fractions in vitro and in vivo.Angiogenesis.2003;6(2):121-8.
  5. Dai Z, Nair V, Khan M, Ciolino HP. Pomegranate extract inhibits the proliferation and viability of MMTV-Wnt-1 mouse mammary cancer stem cells in vitro.Oncol Rep.2010 Oct;24(4):1087-91.
  6. Jeune MA, Kumi-Diaka J, Brown J. Anticancer activities of pomegranate extracts and genistein in human breast cancer cells.J Med Food.2005 Winter;8(4):469-75.
  7. Degner SC, Papoutsis AJ, Selmin O, Romagnolo DF. Targeting of aryl hydrocarbon receptor-mediated activation of cyclooxygenase-2 expression by the indole-3-carbinol metabolite 3,3‘-diindolylmethane in breast cancer cells.J Nutr.2009 Jan;139(1):26-32.
  8. Khan GN, Gorin MA, Rosenthal D, et al. Pomegranate fruit extract impairs invasion and motility in human breast cancer.Integr Cancer Ther.2009 Sep;8(3):242-53.
  9. Wang L, Alcon A., Yual H et al. Celullar rand molecular mechansms of pomegranate juice-induced anti-metastatic effect on prostate cancer cells. Integr Biol Camb. 2001 jul(3)7:742-54
  10. de Nigris F, Williams-Ignarro S, Lerman LO, et al. Beneficial effects of pomegranate juice on oxidation-sensitive genes and endothelial nitric oxide synthase activity at sites of perturbed shear stress. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.2005;102(13):4896-4901.
  11. Lynn A, Hamadeh H, Leung WC, Russell JM, Barker ME. Effects of pomegranate juice supplementation on pulse wave velocity and blood pressure in healthy young and middle-aged men and women. Plant foods for human nutrition. 2012;67(3):309-314.
  12. Al-Dujaili E, Smail N. Pomegranate juice intake enhances salivary testosterone levels and improves mood and well being in healthy men and women. 2012.
  13. Kaplan M, Hayek T, Raz A, Coleman R, Dornfeld L, Vaya J, Aviram M. Pomegranate juice supplementation to atherosclerotic mice reduces macrophage lipid peroxidation, cellular cholesterol accumulation and development of atherosclerosis. J Nutr. 2001 Aug;131(8):2082-9.
  14. Vaqar Mustafa Adhami, Naghma Khan, and Hasan Mukhtar. Cancer Chemoprevention by Pomegranate: Laboratory and Clinical Evidence. Nutr Cancer. 2009 Nov; 61(6): 811–815.
  15. F Lei, X N Zhang, W Wang, D M Xing, W D Xie, H Su and L J Du. Evidence of anti-obesity effects of the pomegranate leaf extract in high-fat diet induced obese mice. International Journal of Obesity (2007) 31, 1023–1029;
  16. Alejandro Cuevas, Nicolás Saavedra, Luis A. Salazar, and Dulcineia S. P. Abdalla. Modulation of Immune Function by Polyphenols: Possible Contribution of Epigenetic Factors. Nutrients. 2013 Jul; 5(7): 2314–2332.
  17. Al-Dujaili E, Smail N. Pomegranate juice intake enhances salivary testosterone levels and improves mood and well being in healthy men and women. 2012.
  18. Mori-Okamoto J, Otawara-Hamamoto Y, Yamato H, Yoshimura H. Pomegranate extract improves a depressive state and bone properties in menopausal syndrome model ovariectomized mice. J Ethnopharmacol. 2004 May;92(1):93-101.
  19. Eric T. Trexler, Abbie E. Smith-Ryan, Malia N. Melvin, Erica J. Roelofs, and Hailee L. Wingfielda The effects of pomegranate extract on blood flow and running time to exhaustion. Appl Physiol Nutr Metab. 2014 Sep; 39(9): 1038–1042.
  20. Trombold JR, Barnes JN, Critchley L, Coyle EF. Ellagitannin consumption improves strength recovery 2-3 d after eccentric exercise. Med Sci Sports Exerc. 2010 Mar; 42(3): 493-8.
  21. Trombold JR, Reinfeld AS, Casler JR, Coyle EF. The effect of pomegranate juice supplementation on strength and soreness after eccentric exercise. J Strength Cond Res.2011 Jul;25(7):1782-8.
  22. Türk, G., Sönmez, M., Aydin, M., Yüce, A., Gür, S., Yüksel, M & Aksoy, H. (2008). Effects of pomegranate juice consumption on sperm quality, spermatogenic cell density, antioxidant activity and testosterone level in male rats. Clinical nutrition, 27(2), 289-296.
  23. Al-Olayan, E. M., El-Khadragy, M. F., Metwally, D. M., & Moneim, A. E. A. (2014). Protective effects of pomegranate (Punica granatum) juice on testes against carbon tetrachloride intoxication in rats. BMC complementary and alternative medicine, 14(1), 164.
  24. Ignarro LJ, Byrns RE, Sumi D, de Nigris F, Napoli C.Pomegranate juice protects nitric oxide against oxidative destruction and enhances the biological actions of nitric oxide.  Nitric Oxide.2006 Sep;15(2):93-102.
  25. Eirini Manthou, Kalliopi Georgakouli, Chariklia K. Deli, Aggelos Sotiropoulos, Ioannis G. Fatouros, Dimitrios Kouretas, Serko Haroutounian, Chrysoula Matthaiou, Yiannis Koutedakis, and Athanasios Z. Jamurtas. Effect of pomegranate juice consumption on biochemical parameters and complete blood count. Exp Ther Med. 2017 Aug; 14(2): 1756–1762.
  26. Forest CP, Padma-Nathan H, Liker HR. Efficacy and safety of pomegranate juice on improvement of erectile dysfunction in male patients with mild to moderate erectile dysfunction: a randomized, placebo-controlled, double-blind, crossover study. Int J Impot Res. 2007 Nov-Dec;19(6):564-7.
  27. Colombo E, Sangiovanni E, Dell‘agli M. A review on the anti-inflammatory activity of pomegranate in the gastrointestinal tract. Evid Based Complement Alternat Med.2013;2013:247145.
  28. Aida Zarfeshany, Sedigheh Asgary and Shaghayegh Haghjoo Javanmard. Potent health effects of pomegranate. Adv Biomed Res. 2014; 3: 100.
  29. Mirmiran P, Fazeli MR, Asghari G, Shafiee A, Azizi F. Effect of pomegranate seed oil on hyperlipidaemic subjects: A double-blind placebo-controlled clinical trial. Br J Nutr. 2010;104:402–6.
  30. Aviram M, Rosenblat M, Gaitini D, Nitecki S, Hoffman A, Dornfeld L, et al. Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation. Clin Nutr. 2004;23:423–33.
  31. Vroegrijk IO, van Diepen JA, van den Berg S, Westbroek I, Keizer H, Gambelli L. Pomegranate Seed Oil, a rich source of Punicic Acid, prevents diet-induced obesity and insulin resistance in mice. Food Chem Toxicol. 2011;49:1426–30.
  32. Shukla M, Gupta K, Rasheed Z, Khan KA, Haqqi TM. Bioavailable constituents/metabolites of pomegranate (Punica granatumL) preferentially inhibit COX2 activity ex vivoand IL-1beta-induced PGE2 production in human chondrocytes in vitro. J Inflamm (Lond) 2008;5:9.
  33. Mithun P, Prashant G, Murlikrishna K, Shivakumar K, Chandu G. Antifungal efficacy of Punica granatum, Acacia nilotica, Cuminum cyminumand Foeniculum vulgareon Candida albicans: An in vitro study. Indian J Dent Res. 2010;21:334–6.
  34. Ferrara AM. Treatment of hospital-acquired pneumonia caused by methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Int J Antimicrob Agents. 2007;30:19–24.
  35. Gould SW, Fielder MD, Kelly AF, Naughton DP. Anti-microbial activities of pomegranate rind extracts: Enhancement by cupric sulphate against clinical isolates of S. aureus, MRSA and PVL positive CA-MSSA. BMC Complement Altern Med. 2009;9:23.
  36. Sharma M, Li L, Celver J, Killian C, Kovoor A, Seeram NP. Effects of fruit ellagitannin extracts, ellagic acid, and their colonic metabolite, urolithin A, on Wnt signaling. J Agric Food Chem. 2010;58:3965–9.
  37. Bhadbhade SJ, Acharya AB, Rodrigues SV, Thakur SL. The antiplaque efficacy of pomegranate mouthrinse. Quintessence Int. 2011;42:29–36.
  38. Menezes SM, Cordeiro LN, Viana GS. Punica granatum(pomegranate) extract is active against dental plaque. J Herb Pharmacother. 2006;6:79–92.
  39. Promprom W, Kupittayanant P, Indrapichate K, Wray S, Kupittayanant S. The effects of pomegranate seed extract and beta-sitosterol on rat uterine contractions. Reprod Sci. 2010;17:288–96.
  40. Mee Young Hong, Navindra P. Seeram, and David Heber. Pomegranate Polyphenols Downregulate Expression of Androgen Synthesizing Genes in Human Prostate Cancer Cells Overexpressing the Androgen Receptor. J Nutr Biochem. 2008 Dec; 19(12): 848–855.
  41. Amr E. Ammar, Ahmed Esmat, Mohammed D.H. Hassona, Mariane G Tadros. The Effect of Pomegranate Fruit Extract on Testosterone-Induced BPH in Rats. February 2015. The Prostate75(7)
  42. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-392/pomegranate
  43. Vidal A, Fallarero A, Peña BR, Medina ME, Gra B, Rivera F, et al. Studies on the toxicity of Punica granatum L. (Punicaceae) whole fruit extracts. J Ethnopharmacol. 2003;89:295–300.

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Více vzduchu pro každou buňku: přírodní pomocníci proti astmatu
Mitochondrie: klíč k dlouhověkosti
Vánoční jídelníček z pohledu epigenetiky
www.epivyziva.cz
Vylaďte své geny spánkem
Máme tloušťku v genech?

Související příspěvky

epivyziva-cz-suma-13052024

Suma – Brazilský ženšen

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-cervena-ryze-122023

Červená rýže

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-artycok-112023

Artyčok

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-olivovnik-evropsky-olea-europaea-hydroxytyrosol-25102023

Olivovník evropský (Olea europaea), hydroxytyrosol

epivyziva.cz/

Související články

epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/