Čekanka obecná

epivyziva.cz/
chicory-1515697_1920

Cichorium intybus

Popis

Čekanka je vytrvalá bylina z čeledi čekankovitých dosahující výšky i více než jednoho metru. Lodyha je hranatá, listy podlouhlé, květy nápadné, blankytně modré. Roste hojně na mezích, lukách, příměstských parcích a dalších travnatých plochách. Roste na většině míst Evropy, najdeme ji v Africe a Asii. (1).

Léčivou drogou je především kořen, který se sbírá od září do listopadu, popřípadě i na jaře, podobný obsah účinných látek však mají i listy sbírané na přelomu jara a léta. V očním lékařství se ojediněle využívá i květ (1).

Historie

Historie využívání a kultivace čekanky sahá až do starověkého Egypta. Ve svém díle ji zmiňuje i římský básník a filosof Horatius, který žil a tvořil na přelomu letopočtu (31). V pozdějších dobách si čekanka (konkrétně její pražený kořen) získala věhlas nejen jako léčivá bylina, ale i jako náhražka kávy. K tomuto účelu byla užívána například ve Francii za vlády Napoleona (32), v době světových válek, ale třeba i v době kávové krize v 70. letech minulého století.

Kvůli tomu dodnes přetrvává vnímání čekankové „kávy“ jako náhražky, tedy něčeho méněcenného, což je ovšem zásadní chyba. Jde totiž o nápoj, který je velice lahodný, a navíc má jeho pravidelné pití mnoho pozitivních účinků na organismus.

Účinné látky

Kořen čekanky obsahuje zejména látky ze skupiny sacharidů, zejména pak inulin, což je zásobní rostlinný polysacharid, a fruktooligosacharidy. Dále v něm najdeme seskviterpenické laktony, které mají rovněž rozsáhlé příznivé účinky na organismus, polyfenolické sloučeniny, jako je například kyselina chlorogenová, vitaminy, minerály, manitou a latex (3, 37).

Léčivé účinky

Čekanka patří v klasické fytoterapii mezi velice často používané byliny, a to zejména k podpoře látkové výměny, funkce jater a tvorby žluči, podporu práce srdce a trávení. V trávicím traktu navíc působí protizánětlivě. Zevně se používá jako obklad na bolavé klouby a některé typy ekzémů, nálev z květů se využívá rovněž k výplachům očí při zánětu spojivek, víček, rohovek a duhovky (1).

Důležitou složkou působení čekanky na zdraví je její výrazný antioxidační efekt, za nějž vděčí především obsahu látek ze skupiny polyfenolů (2). Důležitý je také obsah inulinu a fruktooligosacharidů, které patří mezi rozpustnou vlákninu s výrazným prebiotickým efektem (15). V posledních letech se předmětem zájmu staly i epigenetické účinky čekanky.

Vliv na střevní mikrobiom

Střevní mikrobiom je soubor mikroorganismů (bakterií, virů a dalších), které obývají naše střeva a plní zde řadu důležitých funkcí. Rovnováha tohoto systému je pro naše zdraví zásadně důležitá. Pokud dojde ke snížení jeho diverzity (tj. druhové rozmanitosti) a potenciálně patologické mikroorganismy začnou převládat nad těmi prospěšnými, mluvíme o tzv. dysbióze. Tento stav výrazně zvyšuje riziko vzniku řady vážných potíží – například zánětlivých střevních onemocnění, autoimunitních chorob štítné žlázy, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, fibrózy jater, vysokého krevního tlaku, nádorových onemocnění, schizofrenie, deprese a řady dalších. (34)

Péče o střevní mikrobiom je tedy pro fyzické i duševní zdraví zásadně důležité, a právě čekanka patří díky vysokému obsahu inulinu a fruktooligosacharidů k nejúčinnějším přírodním prostředkům. Tyto látky totiž patří mezi tzv. prebiotika, tj. substance, které poskytují výživu střevním mikroorganismům, a proto jsou pro zdraví mikrobiomu zásadní. V rámci studií byl například zaznamenám pozitivní vliv konzumace čekanky na úpravu poměru bakterií Firmincutes (prospěšné bakterie produkující butyrát) a Bacteroides (bakterie podporující průběh zánětlivých procesů), a také poměru prospěšných laktobacilů vůči negativně působícím E. coli. (34-36)

Nádorová onemocnění

Fruktooligosacharidy a inulin obsažené v čekance vykazují ochranný účinek vůči procesům vedoucím ke vzniku rakoviny. Ovlivňují například důležité bakteriální mechanismy související se vznikem nádorů tlustého střeva a také regulují tzv. apoptózu neboli programovanou buněčnou smrt (4, 6). Zdravé buňky totiž disponují mechanismy, díky nimž jsou schopny zničit samy sebe, pokud dojde k jejich poškození. Nádorové buňky tuto schopnost nemají, což jim umožňuje nekontrolovaně se množit. Čekanka má zároveň i antiproliferativní efekt, tj. brání rychlému množení buněk, které je rovněž charakteristické pro nádorové buňky (21). Důležitou součástí protinádorového působení je také skutečnost, že inulin a fruktooligosacharidy podporují růst probiotických bakterií (19).

Onemocnění srdce a cév

Inulin snižuje hladinu triglyceridů a LDL cholesterolu v krvi a také krevní tlak (5, 46). Čekanka rovněž omezuje tvorbu aterosklerotických plátů a snižuje riziko trombózy (23). Nápoj z pražené čekanky rovněž snižuje viskozitu krve a chrání červené krvinky před deformací. (39)

Zaznamenán byl i přímý ochranný vliv čekanky proti antioxidačnímu a zánětlivému poškození srdeční tkáně, a dokonce i zmírnění již vzniklých nekrotických změn srdeční tkáně. (46)

Protizánětlivé účinky

Extrakt z čekanky potlačuje aktivitu faktoru NF-kappaB a také enzymu TNF alfa-cyklooxygenázy 2, známého rovněž pod zkratkou COX 2. To vede ke snížené produkce prostaglandinu E2, jehož zvýšená koncentrace je typická pro zánětlivé procesy. Důležitý je přitom fakt, že čekanka působí na rozdíl od chemických protizánětlivých léků selektivně proti COX 2 a nikoliv proti cyklooxygenáze COX 1, takže nezpůsobuje trávicí problémy (10).

Obezita

Čekanka obsahuje fruktooligosacharidy, což je sloučenina podporující vylučování látek přezdívaných jako hormony sytosti (například peptid PYY nebo inkretiny). Důsledkem je pak poměrně výrazné omezení chuti k jídlu, což se projeví automatickým snížením energetického příjmu. V jedné studii například 30 dobrovolníků dostávalo buď 16 g fruktooligosacharidů, 10 g fruktooligosacharidů nebo placebo. Ti, kteří užívali nejvyšší dávky této látky, přitom zcela automaticky během 13 dnů snížili svůj energetický příjem o 11 % a naměřena u nich byla i vyšší hladiny PYY (11, 14).

Zcela klíčové je zde rovněž příznivé působení čekanky na střevní mikrobiom. Řada výzkumů totiž prokázala, že obézní jedinci mají odlišné složení mikrobiomu – více se v něm například vyskytují druhy bakterií, které podporují průběh zánětlivých procesů (například Bacteroides či Ruminococcus gnavus), a naopak méně je tu bakterií, které produkují butyrát – mastnou kyselinu s krátkým řetězcem, která působí pozitivně na mitochondrie (buněčné organely, v nichž dochází k produkci energie). Jde například o bakterie Roseburia intestinalis a F. prausnitzi. Rovnováha střevního mikrobiomu je zároveň důležitá pro správný průběh metabolických procesů a vstřebávání živin, zatímco střevní dysbióza mj. podporuje vznik inzulinové rezistence (citlivosti tkání na inzulin), jež zvyšuje riziko přibývání na váze. (34)

Kromě probiotické vlákniny je pro podporu redukce váhy důležitá i další složka čekanky – chlorogenová kyselina. Ta totiž podporuje oxidaci tuků, produkci tepla, a navíc potlačuje produkci enzymů nutných pro tvorbu tukových zásob. (40)

Zácpa a trávicí potíže

Inulin a fruktooligosacharidy jsou ve své podstatě dietní vlákninou, která je odolná vůči trávení a vstřebávání v tenkém střevě, takže se prakticky nezměněná dostává do tlustého střeva, kde vlivem bakterií podléhá fermentaci. Důsledkem je zvýšení celkového objemu stolice a pokles jejího pH, což má pozitivní vliv na zdraví střevní sliznice (13). V rámci výzkumů byl zaznamenán i vliv čekanky na zvýšení frekvence vyměšování. (46)

Důležitou roli zde hraje i výrazný prebiotický efekt inulinu i fruktooligosacharidů, jež působí jako jakýsi substrát, který podporuje množení probiotických bakterií, jako jsou bifidobakterie či laktobacily. Díky tomu zmírňuje některé trávicí obtíže a zefektivňují proces trávení (15).

Pozitivní účinek při zmírnění zácpy byl prokázán i v případě starších osob, které tímto problémem trpí častěji než lidé mladšího věku (28).

Imunita a antimikrobiální efekt

Prebiotický účinek podporující růst probiotických mikroorganismů má rovněž za následek zlepšení celkové imunity, a to včetně protinádorové imunity (16-18).

Prokázána byla i účinnost čekankového extraktu proti některým typům mikroorganismů – jde například o řadu typů bakterií, včetně například salmonely či zlatého stafylokoka, nebo mykózy způsobených kvasinkami Candida (24, 25, 43, 46). Zvláště efektivní je při léčbě infekcí trávicího traktu (33).

Prokázán byl i protivirový efekt – čekanka působí například proti viru HSV-1 způsobujícímu opary rtů, viru žloutenky typu B, a dokonce je řazena mezi látky s potenciálním pozitivním účinkem proti viru COVID-19. (44-46)

Alergie

Čekanka potlačuje aktivitu tzv žírných buněk, které hrají důležitou roli při vzniku alergické reakce (12). Když se totiž žírná buňka setká s alergenem, naváže se na jeho povrch a vylije obsah svých váčků, jež je mimo jiné tvořen histaminem. Zvýšení koncentrace histaminu se pak projeví jako alergická reakce. Účinnost směsi oligosacharidů byla prokázána i v případě atopických dermatitid (29).

Funkce jater

Kořen čekanky patří mezi tradiční byliny používané na podporu funkce a detoxikace jater a tyto účinky potvrdily i moderní vědecké výzkumy. Užívání čekanky například v rámci studií zlepšilo stav většiny markerů signalizujících poškození a zhoršenou funkci jater, například vysokou hladinu bilirubinu, nízkou superoxid dismutázy, glutathionperoxidázy a katalázy či vysokou hladinu jaterních enzymů. (46)

Ukazuje se také, že čekanka může být velice vhodná při poškození jater toxickými látkami. Když byla například čekanka přidávána do krmiva krysám, u nichž předtím vědci navodili poškození jater kombinací dusičnanu sodného a chlorpromazinu, došlo u nich v porovnání s kontrolní skupinou k výraznému zlepšení stavu (20). V další studii zase čekanka zlepšila kondici zvířat, jejichž játra byla poškozena nitrosaminy (26).

Velice efektivní je přitom zejména kombinace čekanky se zázvorem, která v rámci další studie potvrdila ochranný účinek na játra poničená tetrachlormetanem (22).

Artróza

Čekanka sice neovlivní samotnou příčinu degenerativního kloubního onemocnění jménem artróza (jde o úbytek kloubní chrupavky), díky svému protizánětlivému působení však může výrazně zmírnit bolestivost a kloubní ztuhlost (27).

Diabetes

Konzumace čekanky pomáhá snížit hladinu glukózy v krvi a také zmírnit inzulinovou rezistenci, tj. citlivost tkání na inzulin. Jde o stav, kdy sice slinivka produkuje dostatek inzulinu, tkáně však vůči němu ztrácejí citlivost, a proto dochází ke zvýšení hladiny glukózy v krvi. Zaznamenán byl rovněž pozitivní vliv čekankového nápoje na hladinu tzv. glykovaného hemoglobinu. (34, 39, 46).

Kromě pozitivního vlivu čekanky na mikrobiom zde má příznivý vliv i obsah kyseliny chlorogenové, která podporuje transport glukózy a její zpětné vychytávání ve svalové tkáni, a kyseliny cichorové, která zlepšuje citlivost tkání vůči inzulinu. (47)

Funkce mozku

Důležitou složkou čekanky je v tomto směru rovněž kyselina chlorogenová – podporuje totiž produkci dopaminu a chrání buňky, které tuto látku produkují. Díky tomu má pozitivní vliv na náladu i další mozkové funkce. Kyselina chlorogenová zároveň potlačuje produkci enzymu acetylcholinesterázy, což má za následek podporu paměti a kognitivních funkcí. (41, 42)

Slinivka

Zatím pouze na myších byl prokázán pozitivní efekt podávání čekanky při akutním zánětu slinivky břišní. Pokud by se podobný efekt potvrdil i u lidí, bylo by to skvělé, protože zánět slinivky je velmi nebezpečný problém, který nastupuje velmi rychle, obtížně se léčí a v mnoha případech vede k selhání řady dalších orgánů až ke smrti. (49)

Plodnost

Také pouze na zvířatech byla zatím prokázána schopnost čekanky podporovat mužskou plodnost. Po užívání extraktu došlo u pokusných zvířat došlo ke zvýšení hmotnosti pohlavních žláz, zvýšení hustoty spermatu i jeho kvality a zvětšila se rovněž koncentrace antioxidačních enzymů, které chrání buňky varlat před oxidativním poškozením. (50)

Užívání

Žádné kontraindikace nejsou známy, nedoporučuje se pouze užívání v těhotenství kvůli zvýšenému riziku potratu. Nejsou známy ani žádné interakce s běžně užívanými léky. Z vedlejších účinků jsou popsány pouze možné alergické reakce, vzhledem ke stimulačním účinkům na dělohu může také dojít k předčasnému nástupu menstruačního cyklu (30).

Obvyklou formou užívání čekanky je pití kávy z praženého kořene, což je možné praktikovat denně a dlouhodobě. Další možností je užívání extraktu.

Čekanku je rovoněž možné kombinovat s dalšími rostlinnými substancemi.

Čekanka + zázvor – jde o velice efektivní kombinaci, která se osvědčila hlavně při péči o zdraví jater. (6) Užitečná ale může být i v prevenci a léčbě kardiovaskulárních chorob, zmírňování zánětů, podpoře imunity a funkce mozku a trávicí soustavy.

Čekanka + kurkumin – tato kombinace (v poměru 3:1) může být velice efektivní při ochraně a regeneraci jater, zvláště efektivní je při nealkoholickém ztučnění jater. Pomáhá také snížit hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi a je také velice účinná při podpoře redukce hmotnosti. (46, 48)

Čekanka + probiotika – kombinace probiotik a probiotik je velice vhodná. V jedné studii byl například extrakt z čekanky podáván spolu se sýrem Feta, jež je významným zdrojem probiotik. U účastníků studie přitom došlo k významnému poklesu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi (mnohem vyššímu než při konzumaci samotného sýra). (38)

0:00 / 0:00
Stárnutí je volba

Komentář

  1. Peter

    Konečne stránky kde je všetko tak ako to je a naozaj to tak i funguje, čo môžem čiastočne i potvrdiť z praxe. Epigenetika je to čo naozaj lieči a ak to dokážeme ešte správne nastaviť tak môžeme potom čakať ten správny účinok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Jiří Janča, Josef A. Zentrich. Herbář léčivých rostlin. Eminent, 1994. Díl 1., str. 204-207.
  2. Juśkiewicz J, Zary-Sikorska E, Zduńczyk Z, Król B, Jurgoński A. Physiological effects of chicory root preparations with various levels of fructan and polyphenolic fractions in diets for rats. Arch Anim Nutr. 2011 Feb;65(1):74-87.
  3. Finke, B., Stahl, B., Pritschet, M., Facius, D., Wolfgang, J., and Boehm, G. Preparative continuous annular chromatography (P-CAC) enables the large-scale fractionation of fructans. J Agric Food Chem 8-14-2002;50(17):4743-4748
  4. Hughes R, Rowland IR. Stimulation of apoptosis by two prebiotic chicory fructans in the rat colon. Carcinogenesis. 2001 Jan;22(1):43-7.
  5. Williams, C. M. Effects of inulin on lipid parameters in humans. J Nutr 1999;129(7 Suppl):1471S-1473S.
  6. Pool-Zobel, B. L. Inulin-type fructans and reduction in colon cancer risk: review of experimental and human data. Br J Nutr 2005;93 Suppl 1:S73-S90.
  7. Cavin C, Delannoy M, Malnoe A, Debefve E, Touché A, Courtois D, Schilter B. Inhibition of the expression and activity of cyclooxygenase-2 by chicory extract. Biochem Biophys Res Commun. 2005 Feb 18;327(3):742-9.
  8. Verhoef SP, Meyer D, Westerterp KR. Effects of oligofructose on appetite profile, glucagon-like peptide 1 and peptide YY3-36 concentrations and energy intake. Biochem Biophys Res Commun. 2005 Feb 18;327(3):742-9.
  9. Kim, H. M., Kim, H. W., Lyu, Y. S., Won, J. H., Kim, D. K., Lee, Y. M., Morii, E., Jippo, T., Kitamura, Y., and An, N. H. Inhibitory effect of mast cell-mediated immediate-type allergic reactions by Cichorium intybus. Pharmacol Res 1999;40(1):61-65.
  10. Flamm, G., Glinsmann, W., Kritchevsky, D., Prosky, L., and Roberfroid, M. Inulin and oligofructose as dietary fiber: a review of the evidence. Crit Rev Food Sci Nutr 2001;41(5):353-362.
  11. Delzenne, N. M., Cani, P. D., Daubioul, C., and Neyrinck, A. M. Impact of inulin and oligofructose on gastrointestinal peptides. Br J Nutr 2005;93 Suppl 1:S157-S161.
  12. Menne, E., Guggenbuhl, N., and Roberfroid, M. Fn-type chicory inulin hydrolysate has a prebiotic effect in humans. J Nutr 2000;130(5):1197-1199.
  13. Reddy, B. S. Possible mechanisms by which pro- and prebiotics influence colon Carcinogenesis and tumor growth. J Nutr 1999;129(7 Suppl):1478S-1482S. 10395625
  14. Reddy, B. S. Prevention of colon cancer by pre- and probiotics: evidence from laboratory studies. Br J Nutr 1998;80(4):S219-S223. 9924288
  15. Grieshop, C. M., Flickinger, E. A., Bruce, K. J., Patil, A. R., Czarnecki-Maulden, G. L., and Fahey, G. C., Jr. Gastrointestinal and immunological responses of senior dogs to chicory and mannan-oligosaccharides. Arch Anim Nutr 2004;58(6):483-493
  16. Bandaru S. Reddy Possible Mechanisms by Which Pro- and Prebiotics Influence Colon Carcinogenesis and Tumor Growth. The Journal of Nutrition. 1999. http://jn.nutrition.org/content/129/7/1478S.full
  17. H. Hassan et al. Ameliorating Effect of Chicory (Cichorium Intybus L.) Supplemented Diet Against Nitrosamine Precursors-Induced Liver Injury and Oxidative Stress in Male Rats, Food and Chemical Toxicology. August 2010
  18. F. Conforti et al. Antiproliferative Activity Against Human Tumor Cell Lines and Toxicity Test on Mediterranean Dietary Plants. Food and Chemical Toxicology. October 2008
  19. Atta AH, Elkoly TA, Mouneir SM, Kamel G, Alwabel NA, Zaher S. Hepatoprotective Effect of Methanol Extracts of Zingiber officinale and Cichorium intybus. Indian J Pharm Sci. 2010 Sep;72(5):564-70.
  20. Schumacher E, Vigh E, Molnár V, Kenyeres P, Fehér G, Késmárky G, Tóth K, Garai J.Thrombosis preventive potential of chicory coffee consumption: a clinical study. Phytother Res. 2011 May;25(5):744-8.
  21. Petrovic J, Stanojkovic A, Comic Lj, Curcic S. Antibacterial activity of Cichorium intybus. Fitoterapia. 2004 Dec;75(7-8):737-9.
  22. Schmidt BM, Ilic N, Poulev A, Raskin I. Toxicological evaluation of a chicory root extract. Food Chem Toxicol. 2007 Jul;45(7):1131-9. Epub 2007 Jan 11.
  23. Hassan HA, Yousef MI. Ameliorating effect of chicory (Cichorium intybus L.)-supplemented diet against nitrosamine precursors-induced liver injury and oxidative stress in male rats. Food Chem Toxicol. 2010 Aug-Sep;48(8-9):2163-9.
  24. Nancy J Olsen, Valerie K Branch, Geetha Jonnala, Mira Seskar and Melisa Cooper. Phase 1, placebo-controlled, dose escalation trial of chicory root extract in patients with osteoarthritis of the hip or knee. BMC Musculosceletal Disorders. 16 November 2009. http://www.biomedcentral.com/1471-2474/11/156
  25. Marteau P, Jacobs H, Cazaubiel M, Signoret C, Prevel JM, Housez B. Effects of chicory inulin in constipated elderly people: a double-blind controlled trial. Int J Food Sci Nutr. 2011 Mar;62(2):164-70. doi: 10.3109/09637486.2010.527323. Epub 2010 Nov 23.
  26. Moro, G; S Arslanoglu; B Stahl; J Jelinek; U Wahn; G Boehm (2006). „A mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first six months of age“. Arch. Dis. Child 91: 814–819.
  27. Chicory. Drugs.com. 2009. http://www.drugs.com/npc/chicory.html
  28. Horace, Odes 31, ver 15, ca 30 BC
  29. Guas, David; Raquel Pelzel (2009). DamGood Sweet: Desserts to Satisfy Your Sweet Tooth, New Orleans Style. Newtown, Connecticut: Taunton Press. pp. 60–64.
  30. Gibson GR, McCartney AL, Rastall RA: Prebiotics and resistance to gastrointestinal infections. British Journal of Nutrition 2006, 93:S31-S34.
  31. Enzro Spisni, Silvia Turroni, Sheri Shahaj, Renato Spigarelli, Dario Ayala, Maria Chiara Valerii. Natural Compounds in the Modulation of teh Intestinal Microbiota: Implications in Human Physiology and Pathology. June 30th 2020. https://www.intechopen.com/online-first/natural-compounds-in-the-modulation-of-the-intestinal-microbiota-implications-in-human-physiology-an
  32. Khoobani, M., Hasheminezhad, S. H., Javandel, F., Nosrati, M., Seidavi, A., Kadim I.T., Laudadio, V., Tufarelli, F. Effect of Dietari Chicory (Chicorium intybus L,) and Probiotic Blend as Nadural Feed Additives on Perforance Traits. Blood Biochemistry, and Gut Microbiota of Broiler Chickens. Antiviotics (Basel). 2019, 9:5
  33. FouréM, Dugardin C, Foligné, Hance P, Cadalen T, Delcourt A et al. Chicory roots for preiotics and appetite regulation: A pilot study in mice. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2018;66:6439-6449
  34. Marie-Luise Puhlmann, Willem M de Vos. Back to the Roots: Revisiting the Use of the Fiber-Rich Cichorium intybus L. Taproots. Advances in Nutrition, Volume 11, Issue 4, July 2020, Pages 878–889. https://academic.oup.com/advances/article/11/4/878/5810887
  35. Mohammad Moradi S, Javidan A, Naji Isfahani H. Effects of probiotic ultra-filtered feta cheese and raw chicory root extract on lipid profile in healthy adult volunteers: a triple-blinded randomized controlled trial. Med J Nutrition Metab. 2013;6(3):199–206.
  36. Schumacher E, ÉVigh, Molnár V, Kenyeres P, Fehér G, Késmárky G, Tóth K, Garai J. Thrombosis preventive potential of chicory coffee consumption: a clinical study. Phytother Res. 2011;25(5):744–8.
  37. Ae-Sim Cho, Seon-Min Jeon, Myung-Joo Kim, Jiyoung Yeo, Kwon-Il Seo, Myung-Sook Choi, Mi-Kyung Lee. Chlorogenic acid exhibits anti-obesity property and improves lipid metabolism in high-fat diet-induced-obese mice.
  38. Wenjuan Shen, Renbin Qi, Jing Zhang, Zhigang Wang, Huadong Wang, Chaofeng Hu, Yanru Zhao, Man Bie, Yanping Wang, Yongmei Fu, Mengfei Chen, Daxiang Lu. Chlorogenic acid inhibits LPS-induced microglial activation and improves survival of dopaminergic neurons. Brain Res Bull. 2012 Aug 1;88(5):487-94.
  39. Seung-Hwan Kwon 1, Ha-Kyung Lee, Ji-Ah Kim, Sa-Ik Hong, Hyoung-Chun Kim, Tae-Hyung Jo, Young-In Park, Chong-Kil Lee, Yong-Bin Kim, Seok-Yong Lee, Choon-Gon Jang. Neuroprotective effects of chlorogenic acid on scopolamine-induced amnesia via anti-acetylcholinesterase and anti-oxidative activities in mice. Eur J Pharmacol. 2010 Dec 15;649(1-3):210-7.
  40. Ziai, S.A.; Hamkar, R.; Monavari, H.R.; Norooz-Babaei, Z.; Adibi, L. Antiviral Effect Assay of Twenty Five Species of Various Medicinal Plants Families in Iran. J. Med. Plants 2007, 6, 1–9.
  41. Zhang, H.-L.; Dai, L.-H.; Wu, Y.-H.; Yu, X.-P.; Zhang, Y.-Y.; Guan, R.-F.; Liu, T.; Zhao, J. Evaluation of Hepatocyteprotective and Anti-Hepatitis B Virus Properties of Cichoric Acid from Cichorium Intybus Leaves in Cell Culture. Biol. Pharm. Bull. 2014, 37, 1214–1220.
  42. Thota, S.M.; Balan, V.; Sivaramakrishnan, V. Natural Products as Home-Based Prophylactic and Symptom Management Agents in the Setting of COVID-19. Phytother. Res. 2020, 34, 3148–3167.
  43. Katarzyna Janda, Izagela Gutowska, Malgorzata Geszke-Moritz, Karolina Jakubczyk. The Common Cichory (Cichorium intybus L.) as a Source of Extracts with Health-Promoting Properties—A Review. Molecules 2021, 26(6), 1814;
  44. Azay-Milhau, J.; Ferrare, K.; Leroy, J.; Aubaterre, J.; Tournier, M.; Lajoix, A.-D.; Tousch, D. Antihyperglycemic Effect of a Natural Chicoric Acid Extract of Chicory (Cichorium Intybus L.): A Comparative in Vitro Study with the Effects of Caffeic and Ferulic Acids. J. Ethnopharmacol. 2013, 150, 755–760.
  45. Aida Ghaffari, Maryam Rafraf, Roya Navekar, Bita Sepehri, Mohammad Asghari-Jafarabadi, Seyyed-Mostafa Ghavami. Turmeric and chicory seed have beneficial effects on obesity markers and lipid profile in non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Int J Vitam Nutr Res. 2019 Nov;89(5-6):293-302.
  46. Minaiyan, M.; Ghannadi, A.-R.; Mahzouni, P.; Abed, A.-R. Preventive Effect of Cichorium Intybus L. Two Extracts on Cerulein-Induced Acute Pancreatitis in Mice. Int. J. Prev. Med. 2012, 3, 351–357.
  47. Dorostghoal, M.; Seyyednejad, S.M.; Nejad, M.N.T. Beneficial Effects of Cichorium Intybus L. Extract on Oxidative Status and Reproductive Parameters inMaleWistar Rats: An Experimental Study. Int. J. Reprod. Biomed. 2019, 17, 425–434.

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Zelený čaj: naděje pro nemocné rakovinou?
Tajemný svět uvnitř našich střev: Bakterie ovlivňují naše zdraví i genetickou informaci
Co jsi to říkal? Aneb s nedoslýchavostí se smířit nemusíte
Máme tloušťku v genech?
Kurkumin

Související příspěvky

epivyziva-cz-suma-13052024

Suma – Brazilský ženšen

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-cervena-ryze-122023

Červená rýže

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-artycok-112023

Artyčok

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-olivovnik-evropsky-olea-europaea-hydroxytyrosol-25102023

Olivovník evropský (Olea europaea), hydroxytyrosol

epivyziva.cz/

Související články

epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/