Okořeňte si sychravé dny – podzimní tipy na koření s epigenetickými účinky

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-okorente-si-sychrave-dny-podzimni-tipy-na-koreni-s-epigenetickymi-ucinky-22112024

Zatímco kuchyně jiných států kořením nešetří, ta česká ho používá jen po špetičkách. A to je velká chyba. Koření totiž dokáže nejenom chuťově vyladit jídlo, ale také podpořit jeho stravitelnost. A řada druhů dokonce umí ovlivnit i aktivitu našich genů a zlepšit naše zdraví! Čím si tedy (nejen) na podzim jídlo okořenit?

Zázvor

Máloco v sychravých dnech zahřeje tak dokonale, jako zázvor. Oddenek zázvorníku lékařského je ostatně jako koření používán od pradávna a nejstarší dochovaný záznam o jeho léčivých účincích byl sepsán téměř před pět tisíci lety. A jeho úžasné schopnosti potvrdila i moderní věda.

Zázvor má výrazný pozitivní vliv na trávicí systém: pomáhá zmírnit nevolnosti i průjem, působí proti vředům, ale i zánětům v oblasti střev. Výrazně podporuje imunitu a přímo působí i proti řadě virů, bakterií i kvasinek. Je silně protizánětlivý, pomůže snížit hladinu cukru v krvi, podpoří mentální výkonnosti i schopnost jater odbourávat toxiny. Má příznivý vliv na srdce a cévy (například účinně pomáhá snížit krevní tlak), a dokonce i protinádorové účinky.

Obsah účinných látek v zázvoru se ale zásadně liší v závislosti na způsobu kuchyňské úpravy. Čerstvý zázvor například prakticky neobsahuje jednu z nejúčinnějších substancí jménem 6-shoagol, která něm vzniká působením tepla nebo při sušení. Klasický zázvorový čaj tedy našemu tělu prospěje mnohem méně, než když čerstvý zázvor povaříme. Možnou alternativou jsou i doplňky stravy s 6-shoagolem.

Kurkuma

Kořen kurkumy dlouhé obsahuje žluté barvivo kurkumin, které patří mezi nejsilnější epigeneticky působící přírodní látky. Má silné protizánětlivé a protinádorové účinky, podporuje imunitu, pomáhá při autoimunitních chorobách, zvyšuje aktivitu mitochondrií, podporuje dlouhověkost i sportovní výkonnost, zmírňuje padání vlasů i zbytnění prostaty. Je vhodný i při artróze, diabetu, Alzheimerově i Parkinsonově chorobě.

Léčivé účinky kurkuminu ovšem komplikuje jeho omezená vstřebatelnost. To může vyřešit například jeho kombinace s černým pepřem, která se obvykle používá i v doplňcích stravy. Právě kombinace kurkumy a pepře je typická i pro koření kari.

Rozmarýn lékařský

Tato tradiční středomořská bylinka nejen účinně podpoří trávení (zvláště vhodná je v kombinaci s masem), ale obsahuje hned několik látek se silnými epigenetickými účinky. Díky tomu má i rozsáhlé pozitivní účinky na zdraví.

Vyniká například svým působením na mozek, mentální výkonnost, soustředění a paměť, vhodná je i při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. Působí protizánětlivě, antioxidačně a protinádorově, pomáhá regulovat krevní tlak (vysoký i nízký), ničí viry, bakterii i kvasinky, zmírňuje alergie, podporuje funkci jater a žlučníku a je vhodná i při tinnitu (zvonění v uších).

Šafrán

Už pohled na jeho sytě žlutou barvu dokáže leckomu rozjasnit náladu, ještě lépe však v tomto směru působí uvnitř našeho těla. Blizny krokusu setého totiž představují asi nejúčinnější přírodní prostředek proti depresím – podle některých studií je šafrán v případě středně těžkých depresích podobně účinný jako několik různých typů antidepresiv, včetně často předepisovaného léku Prozac.

Kromě toho účinně tlumí i úzkost, pomáhá při nespavosti, pozitivně působí na zdraví srdce a cév, mentální výkonnost i proti Alzheimerově chorobě. Podporuje sexualitu a plodnost a také hubnutí, kdy například poměrně účinně snižuje chuť k jídlu a snižuje inzulinovou rezistenci (z tohoto důvodu je vhodný i pro diabetiky).

Skořice

Vůně jablečného štrůdlu prozáří každý podzimní den a pohladí po duši. Skořice, která je za tuto vůni spoluzodpovědná, se přitom hodí nejen na pečení, ale má i řadu léčivých účinků.

Velmi efektivně například pomáhá snižovat inzulinovou rezistenci a hladinu krevní glukózy, takže je vhodná pro diabetiky. Má protizánětlivé účinky, ničí řadu virů a bakterií a účinně snižuje hladinu LDL cholesterolu i triglyceridů v krvi. Podporuje také hubnutí, zmírňuje menstruační bolesti a premenstruační syndrom a zpomaluje stárnutí pokožky.

Pozitivní účinky na zdraví má denní konzumace 120 mg skořicového prášku, což je asi desetina čajové lžičky. Často je doporučovaná voda se skořicí a medem.

Oregano

Oregano, česky dobromysl, je oblíbená bylinka středomořské kuchyně, k léčení se využívá ve formě čaje (nálevu) nebo jako oreganový olej.

Jde o velice silné přírodní antibiotikum působící proti řadě virů a bakterií, zvláště oblíbené je pak při léčbě plísní a kvasinkových infekcí. Působí protizánětlivě, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zmírňovat bolest, podporuje hubnutí a má i protirakovinné účinky.

0:00 / 0:00
Stárnutí je volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Heidböhmer, E.: Zázračný kořen. Praha, Brána, 2007. 136 s.
  2. Minaiyan, M., Ghannadi, A., Karimazadeh, A.: Anti-ulcerogenic effect of ginger (rhizome of Zingiber officinale Roscoe) on cysteine induced duodena ulcer in rats. Daru, 2006. 14 (2): 97-101.
  3. Ernst, E. and Pittler, M. H., Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. Br. J. Anest. 84 (3). 367-71 (2000)
  4. Banerjee S, Mullick H, Banerjee J, GHOSH A. Zingiber officinale:‘a natural gold’. Int J Pharmaceutical Bio-Sci. 2011; 2:283-294.
  5. 23. Khater DS. The influence of ginger as a chemopreventive agent on proliferation and apoptosis in chemically induced oral carcinogenesis. Nat Sci. 2010; 8:44-51.
  6. Li F, Nitteranon V, Tang X, et al. In vitro antioxidant and anti-inflammatory activities of 1-dehydro-[6]-gingerdione, 6-shogaol, 6-dehydroshogaol and hexahydrocurcumin. Food Chem. 2012 Nov 15;135(2):332-7.
  7. Ghayur MN, Gilani AH. Ginger lowers blood pressure through blockade of voltage-dependent calcium channels. J Cardiovasc Pharmacol. January 2005; 45(1):74-80.
  8. Al-Amin ZM, Thomson M, Al-Qattan KK, Peltonen-Shalaby R, Ali M. Anti-diabetic and hypolipidaemic properties of ginger (Zingiber officinale) in streptozotocin-induced diabetic rats. Br J Nutr. 2006 Oct;96(4):660-6.
  9. BMC Complementary and Alternative Medicine”: Ginger Extract Inhibits LPS Induced Macrophage Activation and Function; Sudipta Tripathi, et al; January 2008
  10. Zhi-jie Ma,  Huan-jun Wang,  Xiao-jing Ma,  Yue Li,  Hong-jun Yang,  Hui Li,  Jian-rong Su,  Cong-en Zhang and  Lu-qi Huang. Modulation of gut microbiota and intestinal barrier function during alleviation of antibiotic-associated diarrhea with Rhizoma Zingiber officinale (Ginger) extract. Food & Function. Issue 12, 2020
  11. Jung San Chang, Kuo Chih Wang, Chia Feng Yeh, Den En Shieh, Lien Chai Chiang. Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. J Ethnopharmacol. 2013 Jan 9;145(1):146-51
  12. Park M, Bae J, Lee DS. Antibacterial activity of [10]-gingerol and [12]-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria. Phytother Res. 2008;22:1446–1449.
  13. Pura Ballester, Begoña Cerdá, Raúl Arcusa , Javier Marhuenda, Karen Yamedjeu and Pilar Zafrilla. Effect of Ginger on Inflammatory Diseases. Molecules 2022, 27, 7223.
  14. Harold McGee (2004). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen (2nd ed.). New York: Scribner. pp. 425–426.
  15. Simone Reuter, Subash C. Gupta, Byoungduck Park, Ajay Goel, and Bharat B. Aggarwal, Epigenetic changes induced by curcumin and other natural compounds, Genes Nutr. 2011 May; 6(2): 93–108.
  16. Wargovich MJ. Experimental evidence for cancer preventive elements in foods. Cancer Lett. 1997;114:11–17.
  17. Negrini M, Ferracin M, Sabbioni S, Croce CM. MicroRNAs in human cancer: from research to therapy. J Cell Sci. 2007;120:1833–1840.
  18. Kuroda M, Mimaki Y, Nishiyama T, et al. Hypoglycemic effects of turmeric (Curcuma longa L. rhizomes) on genetically diabetic KK-Ay mice. Biol Pharm Bull2005;28:937–939
  19. Marti, M.A. Martinez-Gonzalez, J.A. Martinez, Proc. Nutr. Soc. 67 (2008) 1-8.
  20. http://msutoday.msu.edu/news/2012/curcumin-shows-promise-in-attacking-parkinson/
  21. Lina Adwan and Nasser H. Zawia. Epigenetics: A novel therapeutic approach for the treatment of Alzheimer’s disease. Pharmacol Ther. 2013 Jul; 139(1): 41–50.
  22. Nabiuni, M., et al., et al. Neuroprotective Effects Of Curcumin.  Abdel Rahman Mohammad Said Al-Tawaha. 9, Amman: American-Eurasian Network for Scientific Information, September 2011, Australian Journal of Basic and Applied Sciences, Vol. 5, pp. 2224-2240. ISSN: 1991-8178.
  23. Melissa Yang, Umair Akbar, and Chandra Mohan. Curcumin in Autoimmune and Rheumatic Diseases. Nutrients. 2019 May; 11(5): 1004.
  24. Ho C.T, Wang M, Wei G.J, Huang T.C, Huang M.Y. Chemistry and antioxidative factors in rosemary and sage. Biofactors. 2000;13:161–6.
  25. Huang M.T, Ho C.T, Wang Z.Y, editors. Inhibition of skin tumorigenesis by rosemary and its constituents carnosol and ursolic acid. Cancer Res. 1994;54:701–8.
  26. N. Azad, H. Rasoolijazi, M. T. Joghataie, and S. Soleimani. Neuroprotective effects of carnosic acid in an experimental model of Alzheimer’s disease in rats. Cell Journal, vol. 13, no. 1, pp. 39–44, 2011.
  27. M R Al-Sereitia, K M Abu-Amerb & P Sena. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian Journal of Experimental Biology
    Vol. 37, February 1999, pp.124-131
  28. Jiří Janča, Josef A Zentrich. Herbář léčivých rostlin, 4. díl. Eminent 1996, str. 128-131
  29. Wong BR, Grossbard EB, Payan DG, Masuda ES. Targeting Syk as a treatment for allergic and autoimmune disorders. Expert Opin Investig Drugs. 2004 Jul;13(7):743-62.
  30. Sanbongi C, Takano H, Osakabe N, et al. Rosmarinic acid in perilla leaf extract inhibits allergic inflammation induced by mite allergen, in a mouse model. Clin Exp Allergy. 2004 Jun;34(6):971-7.
  31. H Rafehi , K Ververis, T C Karagiannis. Controversies surrounding the clinical potential of cinnamon for the management of diabetes.
    Diabetes Obes Metab. 2012 Jun;14(6):493-9.
  32. Elena Lonati, Gessica Sala  Paolo Corbetta  Stefania Pagliari, Emanuela Cazzaniga, Laura Botto, Pierangela Rovellini, Ilaria Bruni, Paola Palestini , Alessandra Bulbarelli. Digested Cinnamon (Cinnamomum verum J. Presl) Bark Extract Modulates Claudin-2 Gene Expression and Protein Levels under TNFα/IL-1β Inflammatory Stimulus. Int J Mol Sci. 2023 May 24;24(11):9201.
  33. https://www.healthline.com/nutrition/cinnamon-tea-benefits#TOC_TITLE_HDR_3
  34. https://www.healthline.com/nutrition/9-oregano-oil-benefits-and-uses
  35. Yaqi Bian, Chen Zhao, and Simon Ming-Yuen Lee. Neuroprotective Potency of Saffron Against Neuropsychiatric Diseases, Neurodegenerative Diseases, and Other Brain Disorders: From Bench to Bedside. Front Pharmacol. 2020; 11: 579052
  36. Akhondzadeh S., Fallah-Pour H., Afkham K., Jamshidi A. H., Khalighi-Cigaroudi F. (2004). Comparison of Crocus sativus L. and imipramine in the treatment of mild to moderate depression: a pilot double-blind randomized trial [ISRCTN45683816]. BMC Complement. Altern. Med. 4, 12.
  37. Akhondzadeh Basti A., Moshiri E., Noorbala A. A., Jamshidi A. H., Abbasi S. H., Akhondzadeh S. (2007). Comparison of petal of Crocus sativus L. and fluoxetine in the treatment of depressed outpatients: a pilot double-blind randomized trial. Prog. Neuropsychopharmacol. Biol. Psychiatry 31 (2), 439–442.
  38. Ghajar A., Neishabouri S. M., Velayati N., Jahangard L., Matinnia N., Haghighi M., et al. (2017). Crocus sativus L. versus Citalopram in the Treatment of Major Depressive Disorder with Anxious Distress: A Double-Blind, Controlled Clinical Trial. Pharmacopsychiatry 50 (4), 152–160.
  39. Nur Adalier and Heath Parker. Vitamin E, Turmeric and Saffron in Treatment of Alzheimer’s Disease. Antioxidants (Basel). 2016 Dec; 5(4): 40.
  40. Maryam Kamalipour, MSc and Shahin Akhondzadeh, PhD. Cardiovascular Effects of Saffron: An Evidence-Based Review. J Tehran Heart Cent. 2011 Spring; 6(2): 59–61.
  41. Maryam Mashmoul, Azrina Azlan, Huzwah Khaza’ai, Barakatun Nisak Mohd Yusof, and Sabariah Mohd Noor. Saffron: A Natural Potent Antioxidant as a Promising Anti-Obesity Drug. Antioxidants (Basel). 2013 Dec; 2(4): 293–308.
  42. Gout B., Bourges C., Paineau-Dubreuil S. Satiereal, a Crocus sativus L. extract, reduces snacking and increases satiety in a randomized placebo-controlled study of mildly overweight, healthy women. Nutr. Res. 2010;30:305–313.

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Vysoký krevní tlak
Nebezpečný fluor: číhá v lyžařských voscích i teflonových pánvích
Pravda o cholesterolu: zabiják, nebo neškodná látka?
Artyčok
Podpořte mozek přímo v mozku. Které přírodní látky se do něj skutečně dostanou?

Související příspěvky

epivyziva-cz-jak-zmirnit-bolest-zamerte-se-na-geny-i-sve-emoce-22112024

Jak zmírnit bolest? Zaměřte se na geny i své emoce

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-vyzente-tuk-z-jater-23102024

Vyžeňte tuk z jater

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-menstruace-bolet-nemusi-074102024

Menstruace bolet nemusí!

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-13-tipu-pro-silnejsi-a-odolnejsi-svaly-074102024

13 tipů pro silnější a odolnější svaly

epivyziva.cz/